Jeśli nie macie za wiele czasu na przygotowanie ciast na święta to przychodzę z pomysłem na pyszną roladę z ciasta marchewkowego. Jest prosta i szybka do przygotowania.
Dodanie do ciasta trochę przyprawy piernikowej i cynamonu, powoduje, że ciasto pachnie świętami. Krem mascarpone i konfitura z czarnej porzeczki dodają wyjątkowego koloru i smaku
Składniki
3/4 szklanki mąki pszennej,
2 starte na małych oczkach marchewki,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki oleju,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
Krem
250 g serka mascarpone,
100 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
Konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach i wyciskamy z soku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, szczyptę soli i mieszamy wszystko.
W misce lub mikserze ubijamy jajka do białości, dodajemy po trochę cukru i ubijamy nadal aż masa będzie gęsta, kremowa. Następnie wlewamy w trakcie ubijania olej i ubijamy delikatnie.
Dodajemy do masy, marchew i mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy delikatnie.
Do formy na ciasto ( 25/33) wykładamy papier do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Na ścierce kuchennej posypujemy przez sitko cukier puder.
Wyjmujemy ciasto z formy ido góry dnem na ścierkę z cukrem i składamy/rolujemy. Studzimy.
Przygotowujemy krem.
Serek mascarpone, śmietankę ( muszą być zimne ) i cukier puder ubijamy.
Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z czarnej porzeczki, następnie krem z mascarpone ( część zostawiamy na posmarowanie wierzchu). Ponownie zwijamy, smarujemy z wierzchu resztą kremu i dajemy do lodówki na co najmniej godzinę.
Na wierzch ciasta dajemy żurawinę, płatki migdałów, co tam lubmy.









Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz