Rogale Świętomarcińskie

 Aby tradycji stało się zadość postanowiłam w tym roku sama upiec rogale świętomarcińskie (zazwyczaj kupowałam gotowe). Ponadto chwilowo mieszka z nami mój młodszy brat Marcin, więc na jego święto takie rogale jak znalazł. Trochę było przy nich zabawy ale opłacało się bo rogale wyszły pyszne i dorodne.

Rogale Świętomarcińskie

Składniki:

60 dag mąki 

szczypta soli

pół szklanki cukru,

cukier waniliowy

40 gram świeżych drożdży

3 jajka

1/2 masła rozpuszczonego i przestudzonego

1/2 kostki masła dobrze zmrożonego

masa makowa a dodatkowo: suszona żurawina, orzechy włoskie, migdały

Lukier:

cukier puder,

ciepła woda,

sok z cytryny

Rogale ŚwiętomarcińskieRogale Świętomarcińskie

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy  na 20 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, przygotowujemy  ciasto drożdżowe.

Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy zaczyn, cukier, jajka, szczyptę soli i tyle ciepłego mleka, by otrzymać dość miękkie ciasto.Wyrabiamy je kilka minut, aż zacznie odstawać od ręki (jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki, jeśli zaś zbyt twarde, dolewamy mleka). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Nadal wyrabiamy, aż całe masło zostanie wchłonięte, a ciasto będzie lśniące. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30/40 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy masę makową: do gotowej masy dodajemy żurawinę, rozdrobnione migdały, rozdrobnione orzechy włoskie Mieszamy dokładnie.

Na stolnicy dość dobrze  posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na średnio cienkie kwadraty.  Na każdym kwadracie układamy plastry zmrożonego masła. Każdy placek składamy na 3 części i szybko wałkujemy do grubości 0,5 cm. Tak przygotowane placki wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po  tym czasie wyjmujemy z lodówki, składamy na 3 i znowu rozwałkowujemy. Jeszcze raz powtarzamy tę czynność.

Na koniec tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąt a następnie na równoramienne trójkąty. Na każdy nakładamy sporą porcję masy makowej i zawijamy, formując pękate rogaliki. Rogale układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut aby  wyrosły.
Smarujemy każdy rogal rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy przez 15 minut. Wystudzone polewamy lukrem i i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i migdałami.

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Anika
    11 listopada
    Odpowiedz

    Bardzo zgrabne te Tw rogale! Kiedyś muszę wypróbować:)

  2. 18 listopada
    Odpowiedz

    aż mi ślinka pociekła;) muszę się pokusić o zrobienie takich cudeniek:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.