Boczniaki to nietypowe grzyby – uważane są za grzyby o leczniczych właściwościach. Tak, też byłam zdziwiona tą informacją. Otóż są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu a nawet, jak piszą w Internecie niszczą komórki nowotworowe.
Smażyłam kiedyś boczniaki w panierce i były znakomite jako dodatek do sałatki.
Dzisiaj mam dla was przepis na risotto z boczniakami. Jest kremowe, z dodatkiem białego wina i parmezanu. Ważne w tym daniu jest dodanie masła w dwóch turach. Najpierw dajemy łyżkę masła do smażenia, razem z oliwą a następnie na końcu drugą łyżkę. Dodanie na końcu masła sprawi, że risotto będzie bardziej kremowe.
Risotto podajemy od razu, po ugotowaniu, jak jest lekko płynne, kremowe. Jak je odstawimy a następnie odgrzejemy będzie suche i nie uzyskamy takiego kremowego efektu risotta. Doskonale smakuje z lampką białego schłodzonego wina.
Składniki dla 4 osób
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
100 g boczniaków,
1 cebula,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
½ szklanki białego wina,
Starty ser parmezan,
Sól, świeżo mielony pieprz,
Natka pietruszki
Wykonanie
Boczniaki płuczemy i odcedzamy. Kroimy grzyby na małe kawałki.
Na patelni roztapiamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy, ryż , grzyby, chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.
Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Z tym, że na końcu dodajemy wino i gotujemy aż wyparuje cały płyn. Na koniec dodajemy łyżkę masła, parmezan i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy ze startym parmezanem i natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz