Delikatne, kremowe i pięknie pachnące latem risotto z kurkami w delikatnym aromacie rozmarynu.
Kurki są już na straganach więc zachęcam do przygotowania risotto z tymi pysznymi grzybami , jest proste do zrobienia a smakuje wybornie. Ja dodałam odrobiny rozmarynu, nie za dużo aby nie zdominował swoim aromatem smaku kurek i risotto było rewelacyjne.
Składniki dla dwóch osób
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
100 g kurek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
Około 4 listków rozmarynu,
Starty ser parmezan,
oliwa
Wykonanie
Kurki płuczemy, czyścimy i odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki, ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurki i rozmaryn – mieszamy i jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i jeszcze około 2 minuty dusimy.
Podajemy z startym parmezanem i natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz