Ravioli z farszem z dyni i masłem szałwiowym

Podczas jednego z pobytów we Włoszech a dokładnie w Bolonii, jadłam pierożki ravioli z dynią i polane masłem szałwiowym. Od tego czasu stałam wielbicielką takich pierożków a szczególnie masła szałwiowego. Mam na balkonie dwie donice z szałwią i latem wykorzystuję do różnych dań. W tym roku zamroziłam sobie sporo świeżych listków więc w zimie będą jak znalazł.

Właśnie mamy Tydzień Kuchni Włoskiej na świecie  więc mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem z pieczonej dyni, z serem Pecorino Romano i polane masełkiem szałwiowym. Pycha !

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00

3 jajka,

1 łyżka oliwy,

½ łyżeczki soli,

Składniki na farsz:

½ dyni hokkaido średniej wielkości,

Sól, pieprz do smaku,

Szczypta startej gałki muszkatołowej,

4-5 łyżek startego sera pecorino Romano,

Do polania masło z szałwią:

100 g masła,

Parę listków świeżej szałwii

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.

Upieczoną i wystudzoną dynię rozdrabniamy widelcem lub blenderem.

Do wystudzonej dyni dodajemy ser, gałkę,  mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione. Dajemy do lodówki na minimum godz.

Na stolnicy przesiewamy  mąkę, dodajemy jajka, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy folią spożywczą  i zostawiamy aby odpoczęło minimum pół godziny.

Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy ( cieniutko) na prostokąty.  Układamy po trochę farszu z dyni na jednym prostokącie w odległości  2-3 cm i smarujemy brzegi białkiem. Nakładamy na to  drugie ciasto  i  dociskamy brzegi. Radełkiem kroimy kwadraty pomiędzy serem. Podobnie robimy z drugą partią ciasta.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierożki i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Masło topimy, dodajemy listki szałwii i smażymy aż masło będzie lekko brązowe.
Ravioli wykładamy na talerz, polewamy masłem z szałwią i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.