Witajcie na nowej odsłonie Kuchni Breni. W końcu udało się przenieść na własną stronę, która mam nadzieję również przypadnie Wam do gustu. Parę rzeczy jest jeszcze w trakcie przygotowania, ale myślę, że w ciągu kilku dni wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik. A na dobry początek mam dla Was przepis na pyszny posiłek. Przed nami wekeend więc moja dzisiejsza propozycja to coś pysznego na sobotnie lub niedzielne śniadanie – racuszki z serka waniliowego z truskawkami i miodem. Zapewniam, że wszyscy miłośnicy słodkich śniadań będą zachwyceni. Racuszki są szybkie i proste do zrobienia a z dodatkiem truskawek delikatnie karmelizowanych z miodem są rewelacyjne. Koniecznie spróbujcie teraz, kiedy mamy świeże truskawki. Składniki na około 10 racuchów
1 duże opakowanie serka waniliowego
1 szklanka mąki,
3 łyżeczki cukru,
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Olej do smażenia
20-30 dag truskawek,
2 -3 łyżki miodu
Wykonanie
Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i gotujemy 5 -7 minut ( niedługo bo truskawki nie powinny być rozgotowane) aż będą w delikatnym, lekko gęstym sosie. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy serek waniliowy, jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z pysznym miodowo- truskawkowym sosem. Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.
Ale się złożyło, my też zapraszamy na naszą nowo otwartą stronę :P. U Ciebie jest pięknie ! 🙂