Sezon truskawkowy mamy na dobre a ponieważ jest krótki zachęcam do przygotowywania różnych dań z tymi pysznymi owocami. W tym sezonie zrobiłam już sporo dań z truskawkami a jednym z nich były racuchy.
Moja córka, która jest wielbicielką słodkich śniadań, w Dniu Dziecka rzekła, że chce coś dobrego i pysznego na śniadanie, najlepiej z truskawkami ale nie koktajl lub tym podobne.
A ponieważ wiem, że lubi racuchy w różnym wydaniu, zrobiłam jej wersję z truskawkami – była zachwycona.
Zachęcam do zrobienia takich racuchów dla dzieci, nie tylko małych, duże są jeszcze większymi łasuchami.
Składniki na około 10 racuchów
1 opakowanie 250 ml kefiru
1 szklanka mąki,
3 łyżeczki cukru,
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Olej do smażenia
20-30 dag truskawek,
Jogurt naturalny, śmietana do polania
Wykonanie
Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy kefir , jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub kefiru. Na koniec dodajemy do ciasta truskawki i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto z truskawkami– wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z truskawkami i jogurtem. Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz