Racuchy w wersji bezglutenowej, z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych daktyli będą rewelacyjne na śniadanie jak też na deser lub słodki obiad.
Nie ma w nich cukru lecz są suszone daktyle, które są wystarczająco słodkie aby takie racuchy też były słodkie. Zamiast daktyli można dodać rodzynki.
Śniadanie to podstawa, już wielokrotnie o tym pisałam. Ja nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. Uważam, że to najważniejszy posiłek bo daje nam energię na cały dzień. Jeśli będzie urozmaicone i kolorowe, to dodatkowo doda nam humoru.
Obiecałam, że będę dzielić się fajnymi i zdrowymi przepisami na śniadania. Myślę, że takie racuchy są delikatne i będą smakować nawet dzieciom.
Składniki dla 4 osób
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2-3 szklanki wody,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
2 jajka,
Około 6 suszonych daktyli,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Konfitura,
owoce
Wykonanie
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.
Suszone daktyle zalewamy wodą i zostawiamy aby zmiękły. Jeśli chcemy zrobić sobie takie placuszki na śniadanie , to można wieczorem zalać daktyle wodą.
Do wody wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna być wręcz rozgotowana.
Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować , dodajemy jogurt, odcedzone daktyle i blendujemy chwilkę . Ja nie blendowałam długo. Następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dajmy po 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron po około 1 ½ minucie. Podajemy z domową konfiturą i owocami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz