Ze smutkiem muszę odnotować informację od Państwa Majlertów, że w sobotę będą ostatnie szparagi w tym roku. Niestety sezon na nie jest ta krótki, że aż żal.
W tym roku zrobiłam sporo dań ze szparagami bo w zaprzyjaźnionym Gospodarstwie, gdzie je kupuję obrodziły i można było je kupić nawet codziennie – świeże, prosto z pola J.
Dzisiaj proponuję quiche ze szparagami w masie śmietanowo- serowej. Taki quiche „chodził” za mną od dawna aż w końcu zebrałam się ostatnio i zrobiłam sobie ucztę szparagową. Polecam bo wyszedł pyszny, ciasto kruchutkie, masa aromatyczna a do tego spora ilość szparagów. Kieliszek białego, schłodzonego wina dopełnił ucztę mniam….
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
25 dag mąki pszennej,
15 dag i masła,
3-4 łyżki zimnej wody ( wręcz lodowatej)
Masa śmietanowo-serowa:
Pęczek szparagów zielonych,
1 duże i 1 małe opakowanie śmietany 18%
4 żółtka,
Sól, pieprz,
Szczypta suszonej papryczki chilli,
10 dag startego sera mozarella,
4 łyżki startego parmezanu
tymianek
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.
Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.
Szparagi myjemy, czyścimy, obcinamy same zielone części i suszymy na durszlaku. Do miski wlewamy śmietanę, 4 żółtka, sól, pieprz, chilli, tymianek i trzepaczką mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy sery ( mozarella i parmezan) i mieszamy ponownie wszystko.
Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy a następnie na ciasto wykładamy szparagi, na koniec wlewamy masę śmietanową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód. Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.
Zapraszam na Elegancka.pl! Tam inspiracja na podstawie Twojego wpisu 🙂
http://www.elegancka.pl/kulinaria/roladki-z-dorsza-i-cukinii-na-parze-z-sosem-cytrynowym
Pozdrawiam!
Karmel-itka