Quiche ze szpinakiem i boczkiem na cieście orkiszowym

Tym razem spód orkiszowy, do tego masa śmietanowo- szpinakowa a na koniec plastry boczku.  Czyż nie brzmi to zachęcająco ?

Jest to moja kolejna propozycja na quiche, tym razem do masy śmietanowej dodałam szpinak  duszony z czosnkiem. Dodałam również do masy ser feta i ser mozarella. Dopełnieniem były plasterki boczku, dodane na wierzch masy.

Ciasto orkiszowe było kruche i świetnie się komponowało kulinarnie z masą serowo-szpinakową.

Pyszny quiche, który można zrobić  dla gości lub rodzinie na weekendowy wyjazd za miasto.

DSC_0306

 

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 szklanki mąki orkiszowej,

15 dag masła,

3-4 łyżki zimnej wody,

1 jajko

Masa śmietanowo-szpinakowa:

500 g szpinaku,

750ml śmietany 12%,

Małe opakowanie sera feta,

4 jajka,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

10 dag startego sera mozarella,

Parę plasterków boczku,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.

Szpinak myjemy. Na patelnię dajemy 2 łyżki oliwy, wyciśnięte ząbki czosnku, wymyty szpinak i dusimy aż wyparuje woda ze szpinaku.

Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.

Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser feta,  sól, pieprz,  i mikserem mieszamy  wszystkie składniki.  Na koniec dodajemy ser mozarella, szpinak i mieszamy ponownie wszystko.

Formę smarujemy masłem,  rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto  wlewamy masę. Na koniec dodajemy na masę plasterki boczku.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód.  Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący

 DSC_0313 DSC_0322

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.