Tym razem spód orkiszowy, do tego masa śmietanowo- szpinakowa a na koniec plastry boczku. Czyż nie brzmi to zachęcająco ?
Jest to moja kolejna propozycja na quiche, tym razem do masy śmietanowej dodałam szpinak duszony z czosnkiem. Dodałam również do masy ser feta i ser mozarella. Dopełnieniem były plasterki boczku, dodane na wierzch masy.
Ciasto orkiszowe było kruche i świetnie się komponowało kulinarnie z masą serowo-szpinakową.
Pyszny quiche, który można zrobić dla gości lub rodzinie na weekendowy wyjazd za miasto.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 szklanki mąki orkiszowej,
15 dag masła,
3-4 łyżki zimnej wody,
1 jajko
Masa śmietanowo-szpinakowa:
500 g szpinaku,
750ml śmietany 12%,
Małe opakowanie sera feta,
4 jajka,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
10 dag startego sera mozarella,
Parę plasterków boczku,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.
Szpinak myjemy. Na patelnię dajemy 2 łyżki oliwy, wyciśnięte ząbki czosnku, wymyty szpinak i dusimy aż wyparuje woda ze szpinaku.
Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.
Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser feta, sól, pieprz, i mikserem mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ser mozarella, szpinak i mieszamy ponownie wszystko.
Formę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto wlewamy masę. Na koniec dodajemy na masę plasterki boczku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód. Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz