Delikatne i bardzo apetyczne pulpety z łososia i cukinii w aromatycznym sosie pomidorowym. Myślę, że te pulpety będą smakować tym, którzy nie przepadają za rybą w tradycyjnym wydaniu. Dodałam do nich startej cukinii, podsmażyłam a następnie zagotowałam w aromatycznym sosie pomidorowym. Teraz, kiedy nie ma dobrych pomidorów sprawdzają się te w puszce.
Jeśli chcecie zrobić dzieciom, to można nie dodawać do sosu papryczki chilli i sos będzie równie aromatyczny ale nie tak pikantny.
Składniki na 4 porcje:
400 g łososia – filet, dzwonko,
1 jajko,
Sok z ½ cytryny,
1 mała bułka,
½ cukinii,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
Ząbek czosnku,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
Sos pomidorowy
Puszka krojonych pomidorów,
Papryczki chilli,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula
Świeża bazylia
Wykonanie:
Łososia myjemy, czyścimy z ości i rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na drobną kostkę.
Cukinię myjemy, ścieramy na tarku na grubych oczkach, solimy i zostawiamy na sitku aby odsączyć z wody. Bułkę moczymy w mleku i dobrze wyciskamy.
Do miski dajemy łososia, jajko, sok z cytryny, wyciśniętą dobrze z wody cukinię, dobrze wyciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i mieszamy wszystko.
Na koniec formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy oliwę, dajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojoną drobno chilli, minutę podsmażamy. Dodajemy pomidory, mieszamy i zagotowujemy, następnie dodajemy kulki z łososia, ½ szklanki wody i gotujemy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone listki bazylii i mieszamy już nie gotując.
Podajemy pulpety z ryżem lub puree z ziemniaków i surówkę z kiszonej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz