Bardzo syta i aromatyczna potrawka z cieciorki, warzyw, z kurkumą i mleczkiem kokosowym. Dodane świeże zioła ( kolendra, oregano i mięta) oraz kurkuma nadają potrawce wyjątkowego smaku i koloru.
Cieciorka, ostatnio wróciła do łask i zrobiła się bardzo popularna. Można ją nabyć w wersji suchej lub w puszce, z tym, że ja preferuję suchą. Cieciorka ma to do siebie, że wymaga trochę dłuższego przygotowania bo trzeba ją najpierw namoczyć w wodzie całą noc/dzień, następnie ugotować około 50 minut. Ja najczęściej gotuję trochę więcej i mrożę więc mam zapas w zamrażarce.
Dodam tylko, że cieciorka jest cennym źródłem białka roślinnego i błonnika. Taka gęsta, syta potrawka jest rewelacyjna zarówno na obiad jak też na ciepłą kolację.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej cieciorki,
1 cukinia,
2 marchewki,
1 papryka,
1 papryczka chilli,
średnia cebula,
łyżeczka tartego, świeżego imbiru,
3 ząbki czosnku,
Łyżeczka mielonej kurkumy,
Sos sojowy,
Szklanka mleczka kokosowego
Świeże listki kolendry,
Świeże liście oregano,
Świeże listki mięty,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Cieciorkę moczymy całą noc/ dzień a następnie gotujemy do miękkości.
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę. Marchew myjemy i kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, marchew, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy cieciorkę, imbir, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, i jeszcze gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym i zagotowujemy..
Podajemy ze świeżą kolendrą, miętą i oregano
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz