Pomidory faszerowane ryżem i mięsem w sosie pomidorowym

 

Sezon na pomidory mamy w pełni. Są dorodne, soczyste, pachnące pomidorami i aż prosi się aby je teraz jeść i przygotowywać różne dania z ich udziałem. Dziś pomidory faszerowane ryżem z mięsem mielonym i ziołami. Proste i pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki

4 średnie pomidory – czerwone i żółte,

¾  szklanki ryżu,

1 szklanka wody,

200 g mięsa z indyka mielonego,

Pęczek natki pietruszki,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Puszka pomidorów,

Starty ser mozzarella,

¼ łyżeczki chili proszku lub mniej jeśli nie lubimy pikantnych dań,

Sól, pieprz,

Koperek, bazylia, tymianek

Bulion warzywny,

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był rozgotowany, tylko lekko podgotowany ( około 7 minut). Odcedzamy ryż.

Na patelni  podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, mięso mielone, dodajemy ryż, pokrojoną drobno natkę pietruszki, bazylię i tymianek, doprawiamy solą, pieprzem.

Pomidory myjemy, odkrawamy plasterek od ogonka i wydrążamy środek łyżką. W każdy wkładamy farsz ryżowo-mięsny.

Na dno większego naczynia  gdzie będziemy piec dajemy wydrążony miąższ z pomidorów i pomidory w puszce ze szklanką bulionu warzywnego, doprawiamy solą, pieprzem.

Układamy pomidory z farszem i przykrywamy folią.

Pieczemy pod przykryciem, około 45 minut w  180 stopniach.

Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy pomidory serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 15 – 20 minut.

Podajemy ciepłe  np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.