Sezon na pomidory mamy w pełni. Są dorodne, soczyste, pachnące pomidorami i aż prosi się aby je teraz jeść i przygotowywać różne dania z ich udziałem. Dziś pomidory faszerowane ryżem z mięsem mielonym i ziołami. Proste i pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki
4 średnie pomidory – czerwone i żółte,
¾ szklanki ryżu,
1 szklanka wody,
200 g mięsa z indyka mielonego,
Pęczek natki pietruszki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Puszka pomidorów,
Starty ser mozzarella,
¼ łyżeczki chili proszku lub mniej jeśli nie lubimy pikantnych dań,
Sól, pieprz,
Koperek, bazylia, tymianek
Bulion warzywny,
Wykonanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był rozgotowany, tylko lekko podgotowany ( około 7 minut). Odcedzamy ryż.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, mięso mielone, dodajemy ryż, pokrojoną drobno natkę pietruszki, bazylię i tymianek, doprawiamy solą, pieprzem.
Pomidory myjemy, odkrawamy plasterek od ogonka i wydrążamy środek łyżką. W każdy wkładamy farsz ryżowo-mięsny.
Na dno większego naczynia gdzie będziemy piec dajemy wydrążony miąższ z pomidorów i pomidory w puszce ze szklanką bulionu warzywnego, doprawiamy solą, pieprzem.
Układamy pomidory z farszem i przykrywamy folią.
Pieczemy pod przykryciem, około 45 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy pomidory serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 15 – 20 minut.
Podajemy ciepłe np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz