To danie jest wykwintne i idealne na świąteczny obiad. Wszystko jest pieczone w jednym naczyniu i nabiera przepysznych smaków. Polędwiczka z dorsza to bardzo szlachetne i białe mięso. Koniecznie musi być smażona na maśle klarowanym a jeśli nie macie to na zwykłym maśle. Rozmaryn jest aromatyczny i dodaje daniu wyjątkowego smaku. Żurawina lekko kwaśna i cierpka co bardzo pasuje do ryby i dodatkowo dodaje koloru. U mnie wszyscy byli zachwyceni tym dorszem.
Składniki
Polędwiczki z dorsza – około 600 g,
700g małych ziemniaków lub większe pokrojone,
100 ml śmietanki 30%,
Parę listków świeżego rozmarynu,
Garść żurawiny
Sól, pieprz,
Mąka do panierki,
Sok z cytryny
Wykonanie
Polędwiczki z dorsza myjemy, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, polędwiczki obtaczamy w mące i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony.
Wyjmujemy dorsza na talerz i na tej samej patelni dodajemy śmietankę i mieszamy z tłuszczem z patelni.
Do naczynia gdzie będziemy piec dajemy kawałki dorsza, ziemniaki, listki rozmarynu i świeżą żurawinę. Lekko jeszcze solimy i doprawimy pieprzem całość. Dodajemy śmietankę z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20-30 minut, do zrumienienia ziemniaków i ryby.
Podajemy z ulubioną surówką.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz