Prosty i smaczny sposób na polędwiczkę wieprzową. Przygotowuje się wcześniej mięso w zaprawie, następnie grilluje i jest gotowe danie.
Zaprawa to sos sojowy, sok z limonki, miód i mięso przechowywane co najmniej 2 godziny w takiej zaprawie.
Do takich polędwiczek możną podać, tak jak ja, domowe frytki zrobione z młodych ziemniaków.
Składniki dla 4 osób;
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowej,
Sól , pieprz,
Czosnek – 4 ząbki
1 łyżka miodu naturalnego ( płynnego),
3 łyżki sosu sojowego,
Sok z 1 limonki
oliwa
Wykonanie:
Polędwiczki czyścimy z błon, następnie myjemy, suszymy i kroimy na małe kotlety. Polędwiczki to delikatne mięso więc nie rozbijamy je jak np. schab tłuczkiem lecz w dłoniach uciskamy i solimy. Takie mięso najlepiej przygotować wcześniej aby nabrało smaku w przyprawach ( około 2 godz.).
W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę z : miód, wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sok z limonki, sos sojowy- mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz..
Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Trwa to chwilę ( po 2 minuty z każdej strony) bo polędwiczki to delikatne mięso. Polecam na obiad lub kolację z domowymi frytkami i sałatką.
PRZEPYSZNE!!!! Zrobiłam dziś takie na kolację właśnie z domowymi frytkami i zieloną sałatką 🙂 Polecam wypróbować ten przepis 😀
Cieszę się, że danie smakowało 🙂 Zapraszam po inne przepisy. Pozdrawiam !!
Zgadzam się że to pyszna kombinacja smaków. Zrobiłam dziś i delicja!
🙂 Cieszę się, że smakowało