Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo – rozmarynowym z kluseczkami dyniowymi

Polędwiczki z grzybami podane z kluseczkami dyniowymi to moja propozycja na jesienne danie obiadowe.

Lubię grzyby i lubię je zbierać. Las to moje ulubione miejsce a zbieranie grzybów w lesie to najlepsze zajęcie i odpoczynek jednocześnie. Za to między innymi lubię jesień. Las jesienią jest wyjątkowo piękny, szczególnie ten liściasty. Kolory są tak niesamowite, że aż nie chce się wychodzić z lasu.

Zbieranie grzybów zawsze mnie relaksowało i sprawiało ogromną frajdę.   Grzyby są dobre do sosu ale również jako dodatek do różnych dań. Świetnie komponują się z polędwiczką wieprzową. Ja dodatkowo dodałam jeszcze świeżych gałązek rozmarynu co świetnie podkreśliło smak grzybów. A kluseczki dyniowe dopełniły smaku całego dania. Zachęcam do przygotowywania takich jesiennych dań bo są niepowtarzalne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 duże polędwiczki wieprzowe,

Sól , pieprz,

2 łyżki sosu sojowego,

Oliwa

Grzyby:

1/2 kg sezonowych grzybów ( ja miałam podgrzybki),

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Olej, 1 łyżka masła,

Mała gałązka świeżego rozmarynu,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

½ szklanki wody

Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, dłońmi rozpłaszczamy i solimy każdy kawałek. Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego posolone polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę, rozmaryn i czosnek. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do garnka, razem z tłuszczem ze smażenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy  do garnka z grzybami, podlewamy wodą (1 ½ szklanki) i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną ( mąkę mieszamy w zimnej wodzie) i zagotowujemy 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z kluseczkami dyniowymi. Pyszne danie na jesienny obiad.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.