Polędwiczki z grzybami podane z kluseczkami dyniowymi to moja propozycja na jesienne danie obiadowe.
Lubię grzyby i lubię je zbierać. Las to moje ulubione miejsce a zbieranie grzybów w lesie to najlepsze zajęcie i odpoczynek jednocześnie. Za to między innymi lubię jesień. Las jesienią jest wyjątkowo piękny, szczególnie ten liściasty. Kolory są tak niesamowite, że aż nie chce się wychodzić z lasu.
Zbieranie grzybów zawsze mnie relaksowało i sprawiało ogromną frajdę. Grzyby są dobre do sosu ale również jako dodatek do różnych dań. Świetnie komponują się z polędwiczką wieprzową. Ja dodatkowo dodałam jeszcze świeżych gałązek rozmarynu co świetnie podkreśliło smak grzybów. A kluseczki dyniowe dopełniły smaku całego dania. Zachęcam do przygotowywania takich jesiennych dań bo są niepowtarzalne.
Składniki
2 duże polędwiczki wieprzowe,
Sól , pieprz,
2 łyżki sosu sojowego,
Oliwa
Grzyby:
1/2 kg sezonowych grzybów ( ja miałam podgrzybki),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Olej, 1 łyżka masła,
Mała gałązka świeżego rozmarynu,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
½ szklanki wody
Wykonanie:
Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, dłońmi rozpłaszczamy i solimy każdy kawałek. Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego posolone polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozmaryn i czosnek. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do garnka, razem z tłuszczem ze smażenia.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy do garnka z grzybami, podlewamy wodą (1 ½ szklanki) i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną ( mąkę mieszamy w zimnej wodzie) i zagotowujemy 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z kluseczkami dyniowymi. Pyszne danie na jesienny obiad.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz