Polędwiczki to bardzo delikatne i smaczne mięso. U mnie lubimy je na wiele sposobów. Tym razem przyrządziłam je nieco inaczej, z dodatkiem warzyw, które zimą powinniśmy jeść w dużej ilości. Danie wyszło soczyste, idealne na rodzinny zdrowy obiad.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe,
Cukinia,
3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
15 dag sera gruyere,
½ szklanki białego wina
Olej
Sól, pieprz
Wykonanie
Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy, suszymy i kroimy każdą wzdłuż, tak aby powstał duży plaster mięsa. Mięso delikatnie tłuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem.
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z pomidorami.
Na polędwiczkę nakładamy plasterki cukinii, pomidora, ser, doprawiamy solą, pieprzem i zwijamy całość w rulon. Każdy rulon obwijamy nitką aby być pewnym, że rolada będzie zwarta. Gotowe roladki podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem z patelni i białym winem.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i dusimy roladki około 15 minut.
Roladki wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki i polewamy sosem z pieczenia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz