Nie wiem jak u Was ale u mnie najlepsze dania powstają często przez przypadek, zaglądam do lodówki, robię przegląd i myślę co by tu zrobić….
Tak też powstały plastry cukinii, nadziewane kawałkami papryki, pomidorem i topionym serkiem. Serek topiony okazał się być rewelacyjnym dodatkiem do różnych dań z warzywami i nie tylko. Kiedyś nadziałam paprykę topionym serkiem z pieczarkami – rewelacja. Serek topiony dodaję również do zupy serowej.
W tym daniu zawinęłam w grillowane plastry cukinii, kawałki podłużne papryki z pomidorem i serkiem topionym. Zapiekłam to z tymiankiem, czosnkiem i wyszło coś pysznego i lekkiego. Za to między innymi kocham lato, z warzyw można robić mnóstwo pysznych i lekkich dań. Smacznego!
Składniki:
1 cukinia średniej wielkości,
1 papryka,
2 pomidory,
Świeże listki tymianku,
Topione serki śmietankowe – ja miałam trójkąty firmy Hochland ,
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Oliwa,
Wykonanie
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy plastry cukinii z każdej strony.
Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy na cienkie plastry.
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
Serek topiony przekrawamy na dwie części.
Każdy plaster cukinii nadziewamy 1-2 plastrami papryki, serkiem topionym, pomidorem. Całość doprawiamy solą, pieprzem.
W płaskim naczyniu żaroodpornym układamy nadziewane cukinie, polewamy oliwą i między plastry wkładamy kawałki czosnku, świeże listki tymianku, przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz