Jest to danie dla wszystkich miłośników cukinii a takich wśród Was zapewne nie brakuje. Takie placuszki są lekkie i na letni obiad lub kolację są jak znalazł. Kurki, które są już na straganach, dopełniają smaku takim plackom, więc zachęcam wszystkich do zrobienia tego letniego dania.
Składniki
2 średnie cukinie,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
2 łyżki otrębów owsianych,
1 łyżka mąki,
2 łyżki tartego sera mozzarella,
Sól, pieprz,
Olej rzepakowy do smażenia
Sos kurkowy:
15 dag kurek
Koperek,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy sos kurkowy. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy czyste kurki ( jeśli są duże to kroimy je na mniejsze kawałki) i dusimy około 10-15 minut. Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.
Teraz przystępujemy do przygotowania placuszków. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy do miski na tarku, na grubych oczkach. Dodajemy soli, mieszamy i zostawiamy aż cukinia puści sok ( będzie to około 10 minut). Następnie odciskamy z cukinii sok i przekładamy do miski, gdzie dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, otręby, mąkę, jajko, ser mozzarella i mieszamy wszystko razem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i formujemy placuszki z cukinii; smażymy z każdej strony na złoty kolor, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
Podajemy z sosem kurkowym i np. sałatką z pomidorów.
Pycha! Uwielbiam placuszki z cukinii jak i sos kurkowy – razem to na pewno zgrany duet 🙂
uwielbiam takie jedzonko