Ulubione przez moją córkę placuszki na słodko, tym razem zrobiłam je z dyni, mąki ryżowej z dodatkiem miodu.
Pyszne, zdrowe i szybkie do zrobienia, np. na śniadanie placuszki, posmakują wszystkim miłośnikom słodkich śniadań. Nie wymagają zbyt długiego czasu na przygotowanie a dodatkowo jest mało bałaganu przy ich przygotowywaniu.
Takie placuszki można podać, tak jak ja z pestkami granatu ale również z różnymi sezonowymi owocami, sosami owocowymi lub same posypane cukrem pudrem.
Składniki na około 8-10 placuszków
Kawałek dyni- około 20-25 dag
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki miodu,
2 jajka,
Łyżeczka cukru waniliowego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Olej do smażenia
Pestki granatu,
Cukier puder do posypania
Wykonanie
Dynię czyścimy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Do miski dajemy startą dynię, mąkę, dodajemy cukier waniliowy, jajka, miód, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane.
Podajemy np. z pestkami granatu i posypujemy cukrem pudrem.
Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.
JAKIE CUDOWNE PLACUSZKI!
Wstyd się przyznać ale jeszcze nie używałam mąki ryżowej. Wspaniałe placuszki!
a można je zrobić dzień wcześniej i podgrzać dnia następnego?
chciałabym przygotować je na podwieczorek dla dziecka, tak aby dnia następnego babcia je tylko odgrzała i mogła podać.
Bardzo proszę o pomoc !
Tak, jak najbardziej można je przygotować dzień wcześniej. Podgrzać następnego dnia w piekarniku, posypać cukrem pudrem, owocami i podać :)Pozdrawiam !!
zrobiłam – pychota.
Następnego dnia podgrzane są równie smaczne
polecam !!!
Dziękuję 🙂 Cieszę się że smakowały.