Placuszki z dyni z mąki ryżowej z pestkami granatu

Ulubione przez moją córkę placuszki na słodko, tym razem zrobiłam je z dyni, mąki ryżowej z dodatkiem miodu.

Pyszne, zdrowe  i szybkie do zrobienia, np. na śniadanie placuszki, posmakują wszystkim miłośnikom słodkich śniadań. Nie wymagają zbyt długiego czasu na przygotowanie a dodatkowo jest mało bałaganu przy ich przygotowywaniu.

Takie placuszki można podać, tak jak ja z pestkami granatu ale również z  różnymi sezonowymi owocami, sosami owocowymi lub same posypane cukrem pudrem.

DSC_0043

 

Składniki na około 8-10 placuszków

Kawałek dyni- około 20-25 dag

4  łyżki mąki ryżowej

2 łyżki miodu,

2 jajka,

Łyżeczka cukru waniliowego,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Olej do smażenia

Pestki granatu,

Cukier puder do posypania

Wykonanie

Dynię czyścimy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Do miski dajemy startą dynię, mąkę,  dodajemy cukier  waniliowy, jajka, miód,  proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane.

Podajemy np. z pestkami granatu i posypujemy cukrem pudrem.

Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.

 DSC_0012 DSC_0047

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 2 grudnia
    Odpowiedz

    Wstyd się przyznać ale jeszcze nie używałam mąki ryżowej. Wspaniałe placuszki!

  2. klaudynas
    25 lutego
    Odpowiedz

    a można je zrobić dzień wcześniej i podgrzać dnia następnego?
    chciałabym przygotować je na podwieczorek dla dziecka, tak aby dnia następnego babcia je tylko odgrzała i mogła podać.
    Bardzo proszę o pomoc !

    • Brenia
      25 lutego
      Odpowiedz

      Tak, jak najbardziej można je przygotować dzień wcześniej. Podgrzać następnego dnia w piekarniku, posypać cukrem pudrem, owocami i podać :)Pozdrawiam !!

  3. klaudynas
    3 marca
    Odpowiedz

    zrobiłam – pychota.
    Następnego dnia podgrzane są równie smaczne
    polecam !!!

    • Brenia
      3 marca
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Cieszę się że smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.