Placuszki z dyni i mąki orkiszowej z plastrami wędzonego łososia

Jeśli chcecie sobie urozmaicić śniadanie, kolację i zastanawiacie się co może być zamiennikiem chleba, to polecam takie placuszki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej  z dodatkiem dyni . Są szybkie i proste do zrobienia a smakują wybornie. Nie dodawałam do nich żadnych przypraw, ziół bo lubię takie proste smaki. Ale oczywiście można dodać np. koperek, tymianek…. to co lubimy.

Dynia jest zdrowa, dobra i teraz dostępna w różnych odmianach więc można ją wykorzystać do takich placuszków. Ja zrobiłam z dynią Hokkaido bo ma piękny pomarańczowy kolor i placuszki też wyszły kolorowe.

Do placuszków dałam sos chrzanowo – śmietanowy i plastry wędzonego łososia. Proste a jednocześnie  smaczne danie na jesienne śniadanie lub kolację.

dsc_0687

Składniki na około 8-10 placuszków

Kawałek dyni Hokkaido- około 300 g

4  łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Szczypta soli,

Olej do smażenia,

Plastry wędzonego łososia,

Sos chrzanowo-śmietanowy

Wykonanie

Dynię myjemy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną  studzimy i oddzielamy skórkę od miąższu.

Do miski dajemy dynię, mąkę, jajko, sól,  proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zostawiamy chwilę aby ciasto „odpoczęło”.

Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę –  smażymy aż  będą rumiane.

W misce mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany.

Na gotowe placuszki dajemy sos chrzanowy a na to plastry łososia.

dsc_0688 dsc_0696

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. Brenia
    16 października
    Odpowiedz

    🙂 spróbuj bo są bardzo dobre… Byłam na Twoim blogu. Bardzo smaczny 🙂

  2. 17 października
    Odpowiedz

    Uwielbiam dynię – a teraz jak wiemy jest jej sezon i co rusz szukam inspiracji na jej nową odsłonę na talerzu i ogromnie się cieszę, że trafiłam na Twój blog bowiem taki w takiej formie nigdzie nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie. Jutro na moim stole będzie królować placuszki z dyni!

  3. Brenia
    17 października
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się i daj znać ja Ci smakowały … Pozdrawiam !

  4. Brenia
    17 października
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się i daj znać ja Ci smakowały moje placki z dodatkiem dyni … Pozdrawiam !

  5. Ela
    20 października
    Odpowiedz

    Były przepyszne!!! Absolutny hit tej jesieni na moim rodzinnym stole 🙂

  6. Brenia
    20 października
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję i zapraszam po inne przepisy z dynią 🙂 jest ich sporo …

  7. 4 listopada
    Odpowiedz

    Czy jest możliwość zrobienia tego przepisu z mrożonej dyni? Wiem, ze jest obecnie świeża, ale już brak mi pomysłów na tą z zamrażarki, a szkoda wyrzucać 🙁

  8. Brenia
    5 listopada
    Odpowiedz

    Tak, jak najbardziej, może być mrożona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.