O tych plackach przypomniałam sobie ostatnio jak robiłam porządki w zdjęciach i znalazłam swoje zdjęcia z czasów jak byłam harcerką i jeździłam w Bieszczady na obozy. Tam kiedyś poczęstowała nas jedna z gospodyń plackami, które były wyśmienite. Nie mogłyśmy dojść z czego one są ale smakowały rewelacyjnie. Jak się okazało były to szybkie i proste w przygotowaniu placki z kapusty kiszonej.
Pani powiedziała nam, że robi się je najczęściej na przednówku kiedy nie ma już zbyt dużo warzyw a kapusta kiszona jest zdrowa i każda gospodyni ma swoją, robioną w domu.
Takie placki, jak się później okazało mają swoją nazwę- fuczki . Zarówno nazwa jak też same placki są rewelacyjne. Przygotowuje się je na cieście naleśnikowym z mąki owsianej. Jeśli nie macie takiej to może być pszenna.
Proste i szybkie do zrobienia, bo kapusty nie gotujemy tylko drobno kroimy. Ważne jest też to aby kapusta była prawdziwą kiszoną kapustą nie zakwaszaną.
Składniki:
200g kiszonej kapusty
1 jajko
200ml mleka
150g mąki owsianej
kminek lub majeranek
sól i pieprz do smaku
masło,
olej
Wykonanie
Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt mokra a następnie siekamy.
W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, jajek i mleka. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i ewentualnie przyprawy takie które lubimy- mieszamy
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, łyżką wykładamy porcje placków i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy gorące z kwaśną, gęstą śmietaną.
A można je usmażyć dzień wcześniej i następnego dnia odgrzać?
Pracuję i niestety dla dziecka muszę przygotowywać gotowy obiad dzień wcześniej
Bardzo proszę o radę
Witam 🙂 Można je przygotować dzień wcześniej a potem odgrzać. Też będą dobre. Smacznego !!