Ciasto z jabłkami to klasyczne, pyszne ciasto, nazywane inaczej szarlotką, które zawsze sprawdza się jako deser do niedzielnej kawy. Takie ciasto powstało u mnie z inicjatywy córki , która na moje pytanie ,co mam zrobić na niedzielny deser, stwierdziła, że zjadłaby ciasto z jabłkami – szarlotkę. Szarlotkę robię zazwyczaj tak, że jabłka smażę odrębnie, studzę i dopiero wtedy daję na ciasto. Tutaj zrobiłam kruche ciasto, dałam na to ćwiartki jabłek, ciasto posypałam kruszonką z wiórkami kokosowymi i wyszedł pyszny klasyczny deser z nutą kokosową.
Składniki na okrągłą blachę :
50 dag mąki pszennej,
2 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 margaryna,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek
Cynamon,
4 łyżki wiórków kokosowych sprażonych z 1 łyżką cukru
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, 1 jajko, cukier, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe ćwiartki.
Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część jest trochę większa – na blachę, druga, na kruszonkę mniejsza. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy, dość gęsto ćwiartki jabłek, na koniec całość posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach i posypujemy wiórkami kokosowymi uprażonymi z cukrem). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Uwielbiam takie ciacha!
My też lubimy takie proste i owocowe ciasta 🙂 To z kruszonką kokosową wyszło pyszne a do tego jest szybkie do zrobienia:) Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania 🙂
Super ciasto!
Dziękuję !