Takie mini pizze zostały w moim domu wymyślone w związku z wyjazdem mojej córki do Wrocławia. Jak zapytałam czy chce kanapki na drogę to dziecko rzekło, że kanapki to przeżytek ale coś a’la pizza byłoby super. Tak powstały pizzerinki w różnych smakach i wszyscy znajomi córki nie zjedli kanapek w drodze, bo pizzerinki były lepsze.
Myślę sobie , że takie pizzerinki mogłyby być dobre dla dzieci, które nie lubią kanapek do szkoły. Przygotowane w domu z dobrą wędliną , mięsem czy nawet z samymi warzywami stanowiłyby zamiennik dla kanapek bo są dobre nawet w wersji na zimno.
Dodatkowo zamiennie z sosem pomidorowym użyłam pesto bazyliowego – stanowi ono na prawdę pyszny 'podkład’ do pizzy i dodaje jej pysznego aromatu!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
szczypta cukru
5 dkg drożdży
szklanka cieplej wody,
2 łyżki oliwy,
Dużo sera mozarella
Sos:
Karton sosu pomidorowego,
Sól, pieprz, oregano/ może być też przyprawa do pizzy.
oraz
Pesto bazyliowo – czosnkowe (przepis tutaj)
Dodatki: papryka, pomidor, salami, szynka, ser Dor blu, boczek, cebula, suszone pomidory, itd..
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, drożdże, sól , oliwę i ciepłą wody. Wyrabiać ciasto ręcznie około 5 min. Blachę obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na cienko, wykrawać średniej wielkości koła i układać na blachę.
Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy i zamiennie pesto. Następnie nakładamy różne składniki: pomidory, cebulę, salami, boczek, cebulę, suszone pomidory, szynkę, ser Dor blu i co tam jeszcze lubimy.
Komponowanie pizzerinek to wspaniała zabawa bo każdy w rodzinie może sobie skomponować pizzerinkę z produktami, które lubi.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy pizzerinki i pieczemy do 15 min.
małe pyszne pizzerki
Ale pyszne małe pizzerinki; Muszę swoim dzieciom coś takiego zrobić.
Świetny zamiennik dla nudnych kanapek. Moja córka też by była zachwycona 🙂 Muszę jej przygotować 🙂
Bardzo dobre wyszły…Polecam prepis !
Dziękuję. Cieszę się, że były dobre:)
Rozumiem, że ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia?
nie, nie trzeba . Od razu robimy pizzerinki
drozdze maja byc świeże czy instant ?:)
drożdże świeże ..
Dałam drożdżom popracować, potem ciasto też trochę powyrastało, więc moje pizzerinki są bardziej puchate. Pyszne i zdecydowanie do powtórzenia!
🙂 cieszę się , że pizzerinki smakowały. Tak , jeśli damy ciastu na pizzę trochę powyrastać to jest rzeczywiście puchate. Moje to szybka wersja ale równie smaczna.
…a czy mógłbym zrobić ciasto wieczorem a rano tylko składniki na ciacho i do piekarnika (żeby zaoszczędzić czas) ?
można tak spróbować zrobić 🙂 Ciasto zrobić wieczorem, do lodówki a rano formować pizzerinki i nakładać różne dodatki…