Pizza Margherita na grubszym cieście

Pizza Margherita jest prostą, szybką do zrobienia i pyszną pizzą. Moja rodzina jest zdecydowanym wielbicielem różnego rodzaju pizz, więc gości na naszym stole często.

Zazwyczaj robie pizzę w wersji szybkiej, podstawowej  ale tym razem pomyślałam  o pizzy na grubszym cieście, takiej puszystej, aromatycznej. Wyczytałam w różnych mądrych pismach, że jeśli chcemy mieć dobre ciasto na pizzę to trzeba go wyrabiać dość długo. Tak też i ja zrobiłam. Pizza wyszła   rewelacyjna.

Drugim ważnym składnikiem pizzy  Margherity jest dobry sos pomidorowy. Zrobiłam go z pomidorów krojonych w puszce z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Wyszedł naprawdę dobry i aromatyczny sos.

Goście, którzy zostali poczęstowani pizzą, byli zachwyceni ciastem i smakiem pizzy.

                                                 

Składniki na ciasto 2 okrągłe formy:

2  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dkg drożdży

szklanka  ciepłej wody,

2 łyżki oliwy,

Ser mozarella- około 50 dag

Pomidory krojone w puszce,

Oregano,

1 cebula, 3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru – zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować i się spienią.

Do  naczynia wsypujemy  mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5 min – ciasto musi być lekko rzadkie. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 40 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy  oliwę, dajemy cebulę pokrojoną w drobną koskę, czosnek drobno pokrojony, pomidory w puszce, oregano i dusimy na wolnym ogniu.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy do ostygnięcia.

Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto było  elastyczne i wyrabiamy 5-8 minut.   Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy z każdej koło wielkości formy.  Wykładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Następnie na każdą  porcję dajemy sos pomidorowy, posypujemy tartym serem  mozarella. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

    • Brenia
      7 marca
      Odpowiedz

      Pizza jest zawsze dobra, nawet o 6 rano:) Ta wyszła wyjątkowo dobra !!

  1. Waldemar
    9 lutego
    Odpowiedz

    Brak informacji jaki typ mąki pszennej może popsuć cały efekt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.