Jest to kolejne danie dla miłośników krewetek. Zrobiłam je w mojej ulubionej wersji czyli duszone z czosnkiem, papryczką chili i białym winem z dodatkiem natki pietruszki. Awokado, które ostatnio jest moim ulubionym dodatkiem do różnych dań lub po prostu do smarowania chleba, nadziałam krewetkami.
Awokado kroimy na łódeczki, wyjmujemy pestkę a łyżeczką trochę zielonego miąższu. Resztę miąższu zostawiamy bo jak włożymy nadzienie z aromatycznych krewetek z równie aromatycznym sosom maślano-winnym, to miąższ w połączeniu z nadzieniem smakuje wybornie. Można do tego podać bagietkę ale ja zjadłam samo. Było pysznie.
Składniki:
250g krewetek królewskich
1 chili ( mała papryka ostra )
4 ząbki czosnku
Łyżka oliwy,
2 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
sól , pieprz do smaku,
natka pietruszki,
1 cytryna,
2 awokado
Wykonanie:
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chili rozcinamy , czyścimy z nasionek (są diabelnie ostre) i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Awokado przekrawamy na dwie części, wyjmujemy dużą pestkę i łyżeczką wyjmujemy trochę miąższu ( dodajemy go do krewetek) – trochę zostawiamy.
Na półmisek wykładamy łódeczki z awokado, do łódeczek dajemy uduszone krewetki z sosem i zajadamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz