O poranku powietrze jest jeszcze rześkie, szczególnie w lesie. Ale teraz, jest najpiękniej w lesie. Zieleń nabiera soczystego, pięknego koloru że aż dech zapiera. Lubię kwiecień i maj w przyrodzie, wszystko jest takie świeże i nowe.
Szukamy teraz trochę lżejszego jedzenia bo po zimie mamy trochę nadmiernych boczków 😉
Pikantna zupa na bulionie pomidorowym z dodatkiem pulpetów z dorsza to moja propozycja na sytą zupę na obiad, kolację. Nie jest ani zbyt tłusta ani zawiesista.
Składniki:
1 marchew,
1 papryka,
2 papryczki chilli,
3-4 filety z dorsza,
Ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
Sos sojowy,
2 szklanki soku pomidorowego,
Świeże listki kolendry,
Świeży szczypiorek,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Marchew myjemy i kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Do malaksera wkładamy rybę, jajko i rozdrabniamy około 1 minuty. Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy sól, pieprz, skórkę z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, marchew, chilli, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy sok z pomidorów, podsmażone pulpety z dorsza, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 5 minut.
Podajemy ze świeżą kolendrą, chilli i szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz