Pyszne piersi kaczki w sosie śliwkowym, idealne na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kaczki lubi dodatek owoców więc tym razem są śliwki. Sos śliwkowy jest aromatyczny bo śliwki pieką się z czerwoną cebulą, majerankiem, chili i miodem oraz z kaczką.
Po upieczeniu sos przecieramy przez sito, dodajemy masło klarowane lub zwykłe i zagotowujemy. Wykwintne i bardzo pyszne danie.

Składniki
2 piersi kaczki,
500g śliwek,
Płaska łyżeczka miodu,
1/3 łyżeczki chilli,
1 duża czerwona cebula
Sól, pieprz,
Kilka gałązek majeranku świeżego (zamiennie łyżeczka suszonego),
Ząbek czosnku,
Łyżka masła klarowanego ,
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy, nacinamy skórę i doprawiamy solą, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki aby zmiękły.
Śliwki myjemy, drylujemy i wykładamy do naczynia gdzie będziemy piec piersi.
Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, sól, pieprz, gałązki majeranku, miód i chili.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy piersi, zaczynając od skóry bo wtedy zacznie się wytapiać. Smażymy piersi na średnim ogniu około 7 minut, odwracając od czasu do czasu.
Dajemy podsmażone piersi do garnka ze śliwkami, wlewamy ¾ szklanki wody i przykrywamy.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze, bez przykrycia około 10 minut.
Wyjmujemy mięso i trzymamy jeszcze chwilę ( około 5 minut) pod przykrywką.
W tym czasie wyjmujemy upieczone śliwki i przecieramy je przez sitko. Dajemy sos na patelnię, dodajemy łyżkę masła, doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem i zagotowujemy. Jeśli będzie gęsty można dodać trochę wody.
Piersi kaczki kroimy w plastry i dajemy do sosu.
Podajemy z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z buraczków.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz