Doskonałe i bogate w smaku piersi kaczki z karmelizowanym ananasem będą idealne na świąteczny obiad. Mięso kaczki lubi towarzystwo owoców więc tym razem zrobiłam je z kawałkami świeżego ananasa, w aromatycznych przyprawach.
Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Podajemy do takich piersi pieczone ziemniaki i wiosenną sałatkę.
Jeśli chcecie przygotować całą kaczkę, to z takimi dodatkami będzie również idealna.
Składniki
2 piersi kaczki,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
Ćwiartka ananasa,
Kawałek świeżego imbiru – około 3 cm,
2 łyżki miodu,
Szczypta chilli,
Szczypta cynamonu,
Sok z jednej limonki,
Olej rzepakowy do smażenia,
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Ananasa kroimy w kawałki, dajemy na patelnię z miodem, olejem, chilli, sokiem limonki i cynamonem, solą, pieprzem – dusimy około 3 minuty.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut. Podsmażone piersi odkładamy do miski.
Przekładamy ananasa z sosem do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy mięso kaczki, układając je na owoce od strony mięsa. Przykrywamy naczynie.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200m m stopni i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Następnie ustawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 7 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.
Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz