Dzisiaj mam dla Was nowy przepis/ sposób na zrobienie piersi kurczaka. Jest prosty do zrobienia a mięso jest soczyste i aromatyczne. Ważne jest aby piersi przetrzymać dłużej w marynacie. Następnie smażymy je krótko i zapiekamy. Na koniec przykrywamy i mamy idealne i soczyste mięso.
Do tego podałam zapieczoną cukinię z serem kozim i tymiankiem oraz pikantną salsę.
Danie jest lekkie, kolorowe i idealne na obiad lub ciepłą kolację .
Składniki:
2 piersi kurczaka zagrodowego,
2 ząbki czosnku,
Sok z limonki,
3 łyżki sosu worcester,
2 łyżki sosu sojowego,
Łyżka miodu,
oliwa z oliwek,
Świeżo zmielony pieprz ,
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
sezam
Salsa pomidorowo-paprykowa
Papryka,
2 pomidory,
Papryczka chilli,
Czerwona cebula,
Oliwa,
Sok z cytryny,
Sól, pieprz,
Cukinia pieczona
Średnia cukinia,
100 g sera koziego twardego,
Tymianek,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę.
Do miski dajemy oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, sos worcester, sos sojowy, miód, sok z limonki, pieprz Cayenne i wszystko mieszamy.
Piersi doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około 2 godzin.
Cukinię myjemy i przekrawamy/nacinamy ją w paru miejscach tak aby nie przekroić do końca. Doprawiamy solą pieprzem. Ser kozi kroimy w plasterki i dajemy w naciętą część cukinii. Posypujemy tymiankiem.
Przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Mieszamy.
Piersi kurczaka podsmażamy na oleju z dwóch stron po około 4 minut z każdej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką sosu, posypujemy sezamem i pieczemy około 15 minut. Wy tym samym czasie pieczemy w piekarniku razem z piersią cukinię, którą skrapiamy wcześniej oliwą.
Wyjmujemy mięso i przykrywamy na około 4 minuty. Podajemy z zapieczoną cukinią i salsą.
Pyszny zestaw)