Pierś kurczaka z pieczoną cukinią i salsą pomidorowo-paprykową

Dzisiaj mam dla Was nowy przepis/ sposób na zrobienie  piersi kurczaka. Jest prosty do zrobienia a mięso jest soczyste i aromatyczne. Ważne jest aby piersi  przetrzymać dłużej w marynacie. Następnie smażymy je krótko i zapiekamy. Na koniec przykrywamy  i mamy idealne i  soczyste  mięso.

Do tego podałam zapieczoną cukinię z serem kozim i tymiankiem oraz pikantną salsę.

Danie jest lekkie, kolorowe i idealne na obiad lub ciepłą kolację .

Składniki:

2 piersi kurczaka zagrodowego,

2 ząbki czosnku,

Sok z limonki,

3 łyżki sosu worcester,

2 łyżki sosu sojowego,

Łyżka miodu,

oliwa z oliwek,

Świeżo zmielony pieprz ,

½ łyżeczki pieprzu Cayenne

sezam

Salsa pomidorowo-paprykowa

Papryka,

2 pomidory,

Papryczka chilli,

Czerwona cebula,

Oliwa,

Sok z cytryny,

Sól, pieprz,

Cukinia pieczona

Średnia cukinia,

100 g sera koziego twardego,

Tymianek,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę.

Do miski dajemy oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, sos worcester, sos sojowy, miód, sok z limonki, pieprz Cayenne  i wszystko mieszamy.

Piersi  doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około 2 godzin.

Cukinię myjemy i przekrawamy/nacinamy  ją w paru miejscach tak aby nie przekroić do końca. Doprawiamy solą pieprzem. Ser kozi kroimy w plasterki i dajemy w naciętą część cukinii. Posypujemy tymiankiem.

Przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Mieszamy.

Piersi kurczaka podsmażamy na oleju z dwóch stron po około 4 minut z każdej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką sosu, posypujemy sezamem i pieczemy około 15 minut. Wy tym samym czasie pieczemy w piekarniku razem z piersią cukinię, którą skrapiamy wcześniej oliwą.

Wyjmujemy mięso  i przykrywamy na około 4 minuty. Podajemy z zapieczoną cukinią i salsą.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.