Mięso z piersi indyka jest delikatne ale jednocześnie łatwo się przesusza przy smażeniu czy też pieczeniu. Piersi zawinięte w plastry chorizo w sosie pomidorowym z dodatkiem sera mozarella to pomysł na to aby mięso było delikatne ale jednocześnie nie było wysuszone.
Do zawijania piersi dobre są duże, cienkie plastry chorizo, które kroimy na dwa kawałki. Chorizo jest aromatyczne, ma trochę tłuszczu i jest pikantne. Pierś indyka przejmuje te aromaty i w połączeniu z sosem pomidorowym i serem mozarella jest wyśmienitym połączeniem. Do tego podałam makaron tagliatelle o smaku czosnkowym. Było to pyszne i bardzo smaczne danie np. na niedzielny obiad.
Ja przygotowałam je właśnie na niedzielny obiad, na którym gościłam znajomych Syna – byli zachwyceni daniem. Koniecznie spróbujcie.
Składniki
600 g piersi z indyka,
Duże plastry kiełbasy chorizo – około 15 plastrów,
Puszka pomidorów
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Suszony tymianek,
Makaron tagliatelle czosnkowy,
150 g sera mozarella,
Wykonanie
Piersi myjemy i kroimy na prostokątne kawałki około 4-5 cm.
Plastry chorizo kroimy na 2 kawałki i zawijamy w każdy pierś indyka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso około 3 minut – nie za długo żeby nie wysuszyć mięsa.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, tymianek, doprawiamy solą, pieprzem – wszystko mieszamy i gotujemy 6-7 minut. Na koniec posypujemy danie startym serem mozarella, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 3 minuty – ser powinien lekko się roztopić.
W między czasie gotujemy makaron – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i przekładamy na półmisek. Na makaron wykładamy piersi indyka w pomidorach – razem z sosem i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz