Podobnie jak w ubiegłym roku, tak też i w tym przygotowałam na 11 listopada gęś w różnych wersjach. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w aromacie majerankowym.
Takie dodatki gwarantują, że gęś jest aromatyczna i smakuje wybornie.
Składniki na 4 osoby:
Pierś gęsi około 1- 1 ½ kg
3 łyżki majeranku,
Suszona żurawina,
Żurawina do mięsa,
½ szklanki czerwonego wina,
5 dużych jabłek,
2 ząbki czosnku
Szczypta papryczki chilli,
Sól, pieprz
Wykonanie
Piersi z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.
Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy w misce a następnie dokładnie nacieramy nimi mięso .
Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pierś gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy suszoną żurawinę i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczmy jeszcze 1 godz.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa z żurawiną, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 godz.
W między czasie przygotowujemy sos z żurawiny. Na patelnię dajemy trochę tłuszczu z pieczonej piersi, dodajemy żurawinę ze słoiczka, trochę jabłek z pieczenia, sól, pieprz, papryczkę chilli, podlewamy czerwonym winem i gotujemy 15 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, jabłkami i sosem żurawinowym.
a wino do czego ?
Wino dajemy do sosu z żurawiny. Niestety ale umknęło mi to w przepisie. Pozdrawiam 🙂
Hmm, która lepsza, ta z majerankiem z zeszłego roku , czy ta obecna? bo w sobotę planuję zaskoczyć rodzinę i nie wiem na którą opcję się zdecydować;)
trudno mi tu doradzić bo obie wersje są bardzo pyszne 🙂 może na początek zrób z majerankiem…
Według przepisu mięso piecze się 3h i 15min. Czy to nie za długo?
Nie, mięso pieczone w niskiej temepraturze i długo jest zdecydowanie lepsze, soczyste i nie wysycha. Mięso gęsi jest też wtedy dużo smaczniejsze 🙂