Jest to moja kolejna propozycja dla tych, którzy lubią pierogi. Tym razem są to pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – taka trochę inna wersja tradycyjnych, na podanie na kolację wigilijną.
Kaszę ugotowałam z rozmarynem ( ale nie za dużo bo jest bardzo aromatyczny) co dodało kaszy fajny zapach. Do tego podsmażona na maśle cebulka i grzyby. Wyszły pyszne pierogi, które mogą być dobre jako zamiennik np. pierogów z kapustą i grzybami lub po prostu dodatkowe na Wigilię.
Kaszę gryczaną kupuję na kilogramy i gotuję, tak jak w przepisie ale możecie użyć kaszy w woreczku, wtedy trzeba dać 2 woreczki kaszy. Kasza jest dobra i zdrowa a podana w pierogach grzybami jest wyjątkowo smaczna.
Składniki na ciasto;
ok 1 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 ½ szklanki kaszy gryczanej,
2 ½ szklanki wody,
3 dag suszonych grzybów,
Mała gałązka rozmarynu,
½ kostki masła,
1 średnia cebule,
sól i pieprz do smaku,
Wykonanie:
Grzyby płuczemy a następnie moczymy około 1 godziny. Zagotowujemy wodę z rozmarynem i solą i do wrzątku dajemy kaszę – gotujemy na małym ogniu, mieszając dość często aby kasza się nie przepaliła. Jak kasza będzie ugotowana – po około 10 minutach, zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze chwilę pod przykrywką. Wymoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy i kroimy w paski.
Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę 1 cebulę, dodajemy grzyby i podsmażamy, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Podajemy polane roztopionym masłem z podsmażoną cebulką lub smażone – takie lubię najbardziej.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz