Pierogi! Czy są wśród Was tacy, którzy nie lubią pierogów? Myślę, że pierogi lubią wszyscy. U mnie w domu są naszym ulubionym daniem i to z różnym farszem. Najbardziej lubianymi są oczywiście ruskie i dodatkowo robione przez moją mamę.
Dzisiejsza propozycja to pierogi z farszem z piersi indyka, ze szpinakiem i polane masłem z parmezanem. Zapewniam, że takie połączenie dało pyszne i aromatyczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Zachęcam do zrobienia.
Składniki na ciasto;
1/2 kg mąki,
1/2 szklaki ciepłej wody,
2 łyżki oleju
1 żółtko,
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1/2 kg szpinaku
3 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku,
1 cebula
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej,
40 dag piersi z indyka,
Warzywa na wywar,
3 łyżki tartego parmezanu,
½ kostki masła
Wykonanie:
Pierś z indyka myjemy i gotujemy z warzywami ( 1 marchew, 1 pietruszka, 2 ziarenka ziela angielskiego i por).Po ugotowaniu mięsa, jeśli od razu nie rozdrabniamy w blenderze, to zostawiamy w wywarze po to aby mięso nie wyschło bo wtedy farsz będzie zbyt suchy. Najlepiej rozdrabniać mięso zaraz po ugotowaniu.
Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda.
Ugotowane mięso przekładamy do blendera, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatałową i rozdrabniamy krótko w blenderze. Robimy to krótko, aby mięso tylko lekko rozdrobić i aby połączyło się ze szpinakiem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i farsz gotowy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc możemy w razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę solą, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy stary ser parmezan, polewamy tym pierogi i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz