Pierogi z indykiem i szpinakiem

Pierogi! Czy są wśród Was tacy, którzy nie lubią pierogów? Myślę, że pierogi lubią wszyscy.  U mnie w domu są naszym ulubionym daniem  i to z różnym farszem. Najbardziej lubianymi są oczywiście ruskie i dodatkowo robione przez moją mamę.

Dzisiejsza propozycja to pierogi z farszem z piersi indyka, ze szpinakiem i polane masłem z parmezanem. Zapewniam, że takie połączenie dało  pyszne i aromatyczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Zachęcam do zrobienia.

Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki,

1/2 szklaki ciepłej wody,

2 łyżki oleju

1 żółtko,

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1/2 kg szpinaku

3 łyżki oliwy extra vergine

3 ząbki czosnku,

1 cebula

sól i pieprz do smaku,

szczypta gałki muszkatołowej,

40 dag piersi z indyka,

Warzywa na wywar,

3 łyżki tartego parmezanu,

½ kostki masła

Wykonanie:

Pierś z indyka myjemy i gotujemy z warzywami ( 1 marchew, 1 pietruszka, 2 ziarenka ziela angielskiego i por).Po ugotowaniu mięsa, jeśli od razu nie rozdrabniamy w blenderze, to zostawiamy w wywarze po to aby mięso nie wyschło bo wtedy farsz będzie zbyt suchy. Najlepiej rozdrabniać mięso zaraz po ugotowaniu.

Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda.

Ugotowane mięso przekładamy do blendera, dodajemy szpinak,  doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatałową i rozdrabniamy krótko w blenderze. Robimy to krótko, aby mięso tylko lekko rozdrobić i aby połączyło się ze szpinakiem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i farsz gotowy.

Na stolnicy przesiewamy  mąkę, dodajemy żółtko, wodę, olej, sól  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc możemy w razie potrzeby dosypać mąki.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę solą, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy stary ser parmezan, polewamy tym pierogi i podajemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.