Pieczeni pierniczków to tradycja bożonarodzeniowa ale jednocześnie świetna zabawa dla całej rodziny, w szczególności dla dzieci. Moje dzieci zawsze uwielbiały pieczenie pierniczków- zostało im to do dzisiaj. Są różne przepisy ale ten zapewniam jest szybki i prosty do wykonania. Wychodzą naprawdę dobre i nie za twarde ciasteczka – w sam raz dla zapominalskich, którzy dopiero teraz zamierzają je upiec 🙂 Wystarczy im 3-4 dni by zmiękły i były pyszne.
Składniki:
50 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
15 dag cukru pudru
10 dag miodu,
½ szklanki mleka,
2 łyżki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka sody
Lukier:
1 biało
cukier puder
Wykonanie
Do miski dajemy suche składniki ( mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cukier) i mieszamy. Do garnuszka dajemy mleko, masło, miód i podgrzewamy aż masło się rozpuści a następnie studzimy. Do miski z mąką dajemy wystudzoną mieszankę, jajko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką desce na grubość około 4 mm. Wykrawamy różne kształty pierniczków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy pierniczki 13-15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem. Mieszamy białko z cukrem pudrem tak, by powstała nam w miarę gęsta masa.
Przechowujemy w blaszanym pudełku.
W życiu nie jadłam tak niedobrych pierników. Zmarnowane całe 20 min pracy.
a nam wyszły 😀 już drugi raz 😀 mniam
Wiolu, cieszę się,że pierniczki wyszły :)Pozdrawiam 🙂
Pierniczki wyszły przepyszne, zostało tylko je udekorować 🙂
Ciasto wymaga schlodzenia godzine w zamrazalniku. Inaczej nie ma szans rozwalkowac ze zwgledu na BARDZO rzadka konsystencje.