Domowa wędlina jest najlepsza. Potrzebne będzie dobre mięso czy boczek, ulubione przyprawy, pieczemy i wiemy, że nie ma tu konserwantów czy innym dziwnych dodatków.
Tym razem mam przepis na pyszny, pieczony boczek, o słodko-pikantnym smaku. Miód karmelizuje się w trakcie pieczenie i mamy boczek z pyszną skórką na wierzchu. Musztarda dodaje charakteru i pikanterii. Wierzcie mi pyszna, domowa wędlina.
Składniki:
Płat surowego boczku – około 1 kg,
Płaska łyżka miodu,
2 płaskie łyżki pikantnej musztardy,
¼ łyżeczki chili w proszku,,
1 łyżka czosnku granulowanego,
Sól, pieprz,
Szklanka wody
Wykonanie
Płat boczku myjemy i suszymy. Przekładamy do naczynia gdzie będziemy piec i nacieramy solą, pieprzem, chilli i czosnkiem. W misce mieszamy miód i musztardę i nacieramy tym boczek, zostawiamy na całą noc w lodówce.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Do garnka z boczkiem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny. W trakcie pieczenia patrzymy czy nie brakuje wody ( dolewamy jak będzie mało) i polewamy boczek sosem.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na grill i jeszcze pieczemy 15-20 minut, do nabrania ciemnego koloru.
Wystudzony podajemy chrzanem lub ulubionym sosem.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz