Jeśli lubicie łososia i zastanawiacie się jak go przygotować aby był smaczny i miał urozmaicony smak to polecam łososia z salsą pomidorowo -paprykową. Taki sos wprowadza duże orzeźwienie do ryby i łosoś jest wyjątkowy i niezwykle aromatyczny. Myślę, że taka salsa będzie równie dobra do dorsza lub innej ryby.
Składniki na 4 porcje:
1 duży filet z łososia bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek
1/2 cytryny,
łyżka oliwy
salsa :
2 małe papryki,
2 pomidory,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 mały sos pomidorowy ,
Olej,
Sól, Pieprz, Chilli,
Ocet balsamico,
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę.
Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek sos salsa. Podajemy z ugotowanym brokułem.
losos pychota a ta salsa skorzystam z tego przepisu napewno:D
Pyszny łosoś; muszę wypróbować jak smakuje z taką salsą…
moje kubki smakowe byłyby zadowolone
Kolejny ciekawy pomysł na łososia:)!
bardzo ciekawy pomysł i dodam, żę oryginalny, bo jeszcze się z nim nie spotkałam 🙂