Pieczone pomidorki i cukinia w ziołach z burratą

Niech żyje lato ! Tak mogę zacząć ten wpis. Jest to najlepszy czas na pomidory, cukinie, paprykę, dynię inne warzywa i  świeże zioła.

Jeśli lubicie takie letnie potrawy z warzywami to dziś przepis na pyszne danie z ich udziałem. Do tego moja ulubiona burrata.

Składniki

1 średnia cukinia,

2 garście pomidorków koktajlowych,

Burrata,

2 łyżki pistacji,

Sól, pieprz, ząbek czosnku,

Sos balsamico,

Oliwa,

Świeże listki mięty, bazylii, tymianku,

Wykonanie

Cukinię myjemy i kroimy w paski.

Pomidorki myjemy.

Na blaszce gdzie będziemy piec warzywa dajemy papier do pieczenia, układamy cukinię, pomidorki, na to dajemy świeże zioła, wyciśnięty czosnek i polewamy oliwą,  balsamico i doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach  z termoobiegiem.

W płaskiej misce/talerzu układamy upieczone warzywa. Dodajemy burratę,  listki mięty, bazylii, polewamy oliwą i posypujemy rozgniecionymi pistacjami.
Przed samym podaniem rozdrabniamy burratę i polewamy jeszcze  sosem balsamico. Do tego  dobre będą grzanki lub pieczone ziemniaczki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.