Prosta ale smaczna przekąska z pieczarek, kaszy jaglanej i Adżiki. Jakiś czas temu pisałam Wam o fajnej przyprawie rodem z Kaukazu – Adżice. Jest aromatyczna ( ma sporo ziół) i pikantna i świetnie nadaje się do różnych potraw.
Tym razem dodałam ją do farszu z kaszą jaglaną i nadziałam tym pieczarki. Wyszło pyszne i szybkie do zrobienia danie.
Zachęcam do zrobienia takiej przyprawy ale jeśli jej nie macie a chcecie zrobić takie pieczarki to proponuję zblendować trochę ziół (np. tymianek, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, chilli, ) i to wymieszać z kaszą jaglaną. Dodać natki pietruszki i też będzie bardzo dobry farsz do pieczarek. Karnawał jeszcze trwa więc jeśli planujecie imprezę to takie pieczarki będą super – na zimno też są bardzo dobre.
Składniki: (na około 20 sztuk)
15- 20 sztuk kapeluszy pieczarek
½ szklanki kaszy jaglanej,
Szklanka wody,
pieprz, sól do smaku
łyżeczka przyprawy kaukazkiej – Adżika,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
Oliwa
10 dag startego sera mozarella
Wykonanie:
Wcześniej gotujemy kaszę . Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Gotujemy na małym ogniu z solą około 15 minut – aż będzie sypka. Kaszę mieszamy dość często w trakcie gotowania. Na koniec dajemy łyżkę masła i mieszamy. Do kaszy dajemy Adżikę, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem z kaszy, na koniec polewamy delikatnie oliwą i posypujemy starym serem mozarella. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz