W mojej zamrażarce mam zazwyczaj porcję ciasta francuskiego, gdyby np. mieli przyjść niespodziewani goście to zawsze mam pomysł na szybkie i proste danie.
Tym razem zrobiłam pieczarki upieczone w cieście francuskim. Takie dania są szybkie do zrobienia i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki
2 opakowania ciasta francuskiego,
500g pieczarek,
Tymianek suszony,
1 cebula,
Sól, pieprz
1 jajko,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy pieczarki do czasu aż wyparuje woda z patelni.
Formę prostokątną smarujmy olejem, układamy ciasto, na ciasto dajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dugi kawałek ciasta francuskiego nakładamy na pieczarki, kroimy w małe kwadraty.
W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdy kawałek ciasta smarujemy jajkiem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Podajemy jak są jeszcze ciepłe.
JAK PRZECHOWAĆ UPIECZONE CIASTO FRANCUSKIE NADZIEWANE PIECZARKAMI…?
Takie ciasto francuskie z pieczarkami najlepsze jest ciepłe, prosto z piekarnika. Ale jeśli nam zostanie trochę to najlepiej przykryć je foli,ą spożywczą i przechować w lodówce – do 3 dni powinno być dobre. Można je ponownie podgrzać.Nie próbowałam zamrażać takiego ciasta ale muszę kiedyś spróbować jakie będzie po rozmrożeniu.