Pasta, makaron to danie, które kojarzy nam się z Włochami.
Mamy różne dodatki i sosy do makaronu ale zawsze muszą smakować wybornie.
W naszej wyprawie do Toskanii, przepis na pastę /makaron przygotowany przez Cristinę przygotowywaliśmy wspólnie, kręcąc/rolując kluseczki. Była to cudna zabawa i robota, z kieliszkiem wina i dobrym nastrojem. Pasja gotowania zawsze łączy ludzi i wprawia w dobry nastrój.
Byliśmy, w ramach tej wyprawy w fabryce makaronu, rodzinnej manufakturze, gdzie makaron robi się tradycyjną metodą. Lari, bo to w tym mieście jest ta manufaktura jest pięknym, małym miasteczkiem w Toskanii, znanym właśnie z wyrabianego tam makaronu. Ciekawe jest to, że firma ta produkuje w ciągu roku tyle makaronu co duża fabryka w ciągu tygodnia. Makaron ten można kupić tylko w Lari, nie jest nigdzie rozwożony.
Urok i klimat tego małego miasteczka był wyjątkowy.
Składniki na pici/pastę
200 g mąki pszennej,
200 g mąki z pszenicy durum
Sól
Składniki na sos:
1 jajko,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
Parę liści mięty i bazyli,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Pikantne pecorino
Wykonanie
Przygotowujemy pastę/pici.
Na desce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i wodą niezbędną do uzyskania spójnego i elastycznego ciasta ( około 1 ½ -2 szklanki wody). Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.
Po tym czasie robimy kluseczki z ciasta. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy w ręce do uzyskania grubego spaghetti, wałkując ciasto rękami. Gotujemy kluseczki, około 2 minut od wypłynięcia kluseczek.
Przygotowujemy wcześniej sos. Jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Do miski dajemy pokrojone jajko, wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki pokrojoną drobno, miętę, bazylię, dodajemy oliwę dla uzyskania właściwej konsystencji płynnego sosu. Dodajemy ugotowane kluseczki, sól, pieprz i mieszamy.
Dodajemy kluseczki do sosu i mieszamy. Podajemy z serem dobrym winem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz