Jeśli szukacie odmiany od mięsa z kurczaka to polecam perliczkę. Mięso jest bardzo delikatne, bardziej wyraziste, równie chude ale zdecydowanie lepsze.
Ja przygotowałam ją tak jak lubię robić delikatne mięso – z dodatkiem owoców, miodu i z nutą pikanterii. Takie połączenie dla delikatnego mięsa jest wyborne, dodatkowo miód powoduje, że skórka pięknie się wypieka na złocisty kolor i jest super chrupiąca.
Pamiętajmy tylko aby w trakcie pieczenia w drugiej fazie, bez przykrycia, dość często ją podlewać zaprawą i sosem z pieczenia.
Myślę, że na uroczysty niedzielny lub świąteczny obiad będzie w sam raz. Goście będą zadowoleni.
Składniki
1 perliczka ,
Sok z jednej pomarańczy,
1 pomarańcza,
2 łyżki masła,
1łyżka smalcu z gęsi – jeśli mamy,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie
Perliczkę myjemy i suszymy. Następnie nacieramy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, kroimy w ćwiartki i wkładamy do środka perliczki.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni.
Na dno garnka gdzie będziemy piec mięso dajemy sok z drugiej pomarańczy, perliczkę, przykrywamy i pieczemy około 50 minut.
W między czasie przygotowujemy zaprawę, którą będziemy polewać perliczkę. W garnku podgrzewamy masło, smalec z gęsi ( jeśli mamy) dodajemy miód, sos sojowy, ostrą paprykę i mieszamy.
Po około 50 minutach pieczenia mięso wyjmujemy, polewamy częścią zaprawy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 45 minut bez przykrycia. Pamiętajmy aby od czasu do czasu polewać perliczkę zaprawą i sosem z pieczenia. A jeśli będzie się za bardzo rumienić odwracamy ją na chwilę na drugą stronę. Po tym czasie pieczenia perliczkę przykrywamy, wyłączamy piekarnik i jeszcze trzymamy 10 minut pod przykryciem.
Gotową podajemy z ziemniakami i surówką.
Czy perliczkę mogę upiec już pokrojoną na porcje, bo muszę upiec dwie i nie mam w czym?
Tak, można ją pokroić na kawałki i upiec w kawałkach. Pomarańcze proponuję wtedy dać pomiędzy kawałki mięsa..