Perliczka w sosie z soku pomarańczowego i miodu

Jeśli szukacie odmiany od mięsa z kurczaka to polecam perliczkę. Mięso jest bardzo delikatne, bardziej wyraziste, równie chude ale zdecydowanie lepsze.

Ja przygotowałam ją tak jak lubię robić delikatne mięso – z dodatkiem owoców, miodu i z nutą pikanterii. Takie połączenie dla delikatnego mięsa jest wyborne, dodatkowo miód powoduje, że skórka pięknie się wypieka na złocisty kolor i jest super chrupiąca.

Pamiętajmy tylko aby w trakcie pieczenia w drugiej fazie, bez przykrycia, dość często ją podlewać zaprawą i sosem z pieczenia.

Myślę, że na uroczysty niedzielny lub świąteczny obiad będzie w sam raz. Goście będą zadowoleni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 perliczka ,

Sok z jednej pomarańczy,

1 pomarańcza,

2 łyżki masła,

1łyżka smalcu z gęsi – jeśli mamy,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki miodu,

2 łyżki sosu sojowego,

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Wykonanie

Perliczkę myjemy i suszymy. Następnie nacieramy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, kroimy w ćwiartki i wkładamy do środka perliczki.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni.

Na dno garnka gdzie będziemy piec mięso dajemy sok z drugiej pomarańczy, perliczkę, przykrywamy i pieczemy około 50 minut.

W między czasie przygotowujemy zaprawę, którą będziemy polewać perliczkę. W garnku podgrzewamy masło, smalec z gęsi ( jeśli mamy) dodajemy miód, sos sojowy, ostrą paprykę i mieszamy.

Po około 50 minutach pieczenia mięso wyjmujemy, polewamy częścią zaprawy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 45 minut bez przykrycia. Pamiętajmy aby od czasu do czasu polewać perliczkę zaprawą i sosem z pieczenia. A jeśli będzie się za bardzo rumienić odwracamy ją na chwilę na drugą stronę. Po tym czasie pieczenia perliczkę przykrywamy, wyłączamy piekarnik i jeszcze trzymamy 10 minut pod przykryciem.

Gotową podajemy z ziemniakami i surówką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Danuta
    7 stycznia
    Odpowiedz

    Czy perliczkę mogę upiec już pokrojoną na porcje, bo muszę upiec dwie i nie mam w czym?

  2. Brenia
    8 stycznia
    Odpowiedz

    Tak, można ją pokroić na kawałki i upiec w kawałkach. Pomarańcze proponuję wtedy dać pomiędzy kawałki mięsa..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.