To danie to trochę pomysł mojego Syna, który jest miłośnikiem dań bez mięsa. Jak nie mogłam jeszcze gotować , ze złamaną ręką, przyniósł mi na obiad danie bardzo podobne do tego. Była tam kasza bulgur, bez warzyw ale koncepcja była podobna.
Ja zrobiłam kaszę pęczak, którą bardzo lubię, z dodatkiem cukinii, chilli i listków bazylii.
Ser Halloumi polubiłam już jakiś czas temu bo idealnie nadaje się do grillowania, smażenia a z warzywami, kaszą, ryżem smakuje wybornie.
Składniki
Około 1 ½ szklanki kaszy pęczak ,
½ cebuli,
1 mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
½ papryczki chilli,
Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii,
Ser Halloumi
Pieprz cytrynowy,
sól ,
sok z 1 cytryny,
skórka z cytryny,
oliwa,
pestki granatu
Wykonanie
Kaszę płuczemy dość dobrze.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu minuty.
Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, chilli kroimy w paseczki i dodajemy do kaszy. Kontynuujemy podlewanie bulionem około 15-20 minut aż kasza będzie aldente. Na koniec dodajemy parmezan i świeżą bazylię, sól, pieprz cytrynowy i mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy kaszę i zostawiamy na chwilę.
Przygotowujemy sos. Cytrynę sparzamy i ścieramy na tarku skórkę. Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, skórkę, sól, pieprz i mieszamy wszystko.
Ser Halloumi grillujemy na patelni.
Podajemy ser na kaszy i polewamy sosem cytrynowym i posypujemy pestkami granatu.
pysznie!