Pasztet z indyka z cukinią

Niedawno proponowałam Wam pasztet mięsny z dodatkiem dyni. Był pyszny. Dzisiaj mam również propozycję na pasztet mięsny z dodatkiem warzywa, tym razem cukinii.

Takie połączenie w pasztecie mięsa i warzyw bardzo dobrze robi pasztetowi. Jest mokry, lekki i super smakuje.

Wykorzystujmy jesienne warzywa do różnych dań bo teraz są najlepsze i najzdrowsze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki- proporcja na 1 dużą  formę:

Udo indyka – około 600 g

2 średniej wielkości cukinie,

2 ząbki czosnku,

olej,

2 jajka,

Szczypta gałki muszkatołowej,

Sól, pieprz,

2 łyżki mąki ryżowej,

Olej i łyżka masła,

Wykonanie:

Udo z indyka gotujemy w wywarze z warzyw. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie ( około 50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania.  Gdy mięso będzie bardzo miękkie, nie wyjmujemy z wody, studzimy w wodzie. Mięso nie będzie wtedy za suche.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wyciśnięty czosnek, startą cukinię i dusimy około 10 minut na średnim ogniu – mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.

W maszynce mielimy ugotowaną pierś indyka. Przekładamy do miski i dodajemy uduszoną cukinię i jajka. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy.

Drugą cukinię kroimy na cienkie, długie plastry i układamy w blaszce posmarowanej masłem . Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą. Wyjmujemy i studzimy w lodówce.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Kinga
    3 stycznia
    Odpowiedz

    Witam,
    Mam jedno pytanko,a mianowicie jak jest waga juz gotowego pasztetu po upieczeniu?

  2. Brenia
    3 stycznia
    Odpowiedz

    Witam, powiem szczerze,że nie wiem. Nie ważyłam po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.