Prosty ale pyszny pasztet bez mięsa. W zimie często poszukujemy ciekawych i urozmaiconych dodatków do chleba bo nie ma tylu świeżych warzyw ( pomidorów, ogórków….). Moje koleżanki z pracy proszą mnie często o różne przepisy ale od razu dodają, takie żeby nie było dużo pracy i nie były skomplikowane. Nie mamy czasu, pracujemy, wychowujemy dzieci itd.
Ten przepis na pasztet jest prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. Jedno co jest czasochłonne to moczenie i gotowanie fasoli. Można oczywiście dać fasolę z puszki ale ja robię z suszonej bo gotuję ją z ziołami i ma wtedy fajny zapach i smak. Dodałam do fasoli pikantny sos Ajvar, domowy, który sam w sobie jest aromatyczny i dodał pasztetowi super smak. Taki prosty, bezmięsny pasztet to dobra odmiana dodatku do chleba a smakuje wybornie. Ja lubię takie pasztety jadać z ogórkiem kiszonym lub posmarowane chrzanem. Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie pasztetu bez mięsa ale zaręczam, że takie są równie dobre i smaczne. Myślę, że na świątecznym stole smakowałby równie dobrze ja ten z mięsa.
Składniki na 1 foremkę:
½ kg fasoli jaśki,
½ szklanki pikantnego sosu typu Ajvar,
10 dag sera mozzarella,
2 łyżki mąki ryżowej,
2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego,
Łyżeczka płaska tymianku,
2 jajka,
Sól, pieprz,
Pomidorki koktajlowe
Wykonanie
Fasolę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej całą noc a następnie gotujemy do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.
Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, jajka, sól, pieprz i blendujemy na masę. Tak rozdrobnioną masę przekładamy do miski i dodajemy sos, starty ser mozarella, tymianek, mąkę ryżową i mieszamy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy 45 minut. Po tym czasie dajemy na pasztet pokrojone pomidorki i pieczemy jeszcze 15 minut.
Czy można dodać zwykły ser żółty,albo mozarelle z zalewy?
Można dodać ser żółty