Czy przygotowujecie domowe pasty do chleba? Ja robię różne, z twarogiem, samymi warzywami, z jajkiem itd….
Przygotowywane w domu pasty są dobre, wiemy co do nich dodajemy i możemy mieszać różne składniki i dodatki – to co lubimy. Moja córka Ania jest miłośniczką past z dodatkiem twarogu więc czasami żeby zrobić jej przyjemność robię pastę z dodatkiem różnych warzyw- świeżych lub pieczonych, ziół.
Takie pasty z domowym chlebem to wyjątkowo pyszne kanapki dla dzieci do szkoły.
Dzisiejsza pasta wyszła wyjątkowo dobra bo pomieszały się różne aromatyczne dodatki.
Składniki:
2 papryki,
3 kawałki suszonych pomidorów
10 dag twarogu,
10 dag sera feta,
1 łyżka majonezu ,
1 ząbek czosnku,
½ łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, posypujemy od środka tymiankiem i pieczemy w tem. 200 stopni 20 minut aż będzie miała ciemną, przypieczoną skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką, chwilę czekamy a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.
Do blendera dajemy upieczone papryki, suszone pomidory, twaróg, fetę, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.
Podajemy z domowym chlebem.
Dzień dobry,
jak długo można trzymać tę pastę w lodówce.
Pozdrawiam
Viola
Do tygodnia i w lekko niedomkniętym słoiczku, żeby trochę powietrze dochodziło.