Pasta z pieczonej papryki, suszonych pomidorów, twarogu i sera feta

Czy przygotowujecie domowe pasty do chleba? Ja robię różne, z twarogiem, samymi warzywami, z jajkiem itd….

Przygotowywane w domu pasty są dobre, wiemy co do nich dodajemy i możemy mieszać różne składniki i dodatki – to co lubimy. Moja córka Ania jest miłośniczką past z dodatkiem twarogu więc czasami żeby zrobić jej przyjemność robię pastę z dodatkiem różnych warzyw- świeżych lub pieczonych, ziół.

Takie pasty z domowym chlebem to wyjątkowo pyszne kanapki dla dzieci do szkoły.

Dzisiejsza pasta wyszła wyjątkowo dobra bo pomieszały się różne aromatyczne dodatki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

2 papryki,

3 kawałki suszonych pomidorów

10 dag twarogu,

10 dag sera feta,

1 łyżka majonezu ,

1 ząbek czosnku,

½ łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, posypujemy od środka tymiankiem i pieczemy w tem. 200 stopni 20  minut aż będzie miała ciemną, przypieczoną  skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką, chwilę czekamy a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.

Do blendera dajemy upieczone papryki, suszone pomidory, twaróg, fetę, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.

Podajemy z domowym chlebem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Viola
    9 września
    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    jak długo można trzymać tę pastę w lodówce.
    Pozdrawiam
    Viola

  2. Brenia
    9 września
    Odpowiedz

    Do tygodnia i w lekko niedomkniętym słoiczku, żeby trochę powietrze dochodziło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.