Pasty to bardzo dobry dodatek do chleba, krakersów. Świetnie sprawdzają się na imprezach bo są smacznym smarowidłem do domowego . Wystarczy nałożyć na kanapkę z taką pastą kawałki papryki w occie, plasterki świeżego ogórka, pomidora lub posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i mamy pyszne przekąski do wina, piwa…
Dzisiejsza propozycja to pasta ze szprotek w oleju z dodatkiem bryndzy ( bardzo ją lubię), sera ricotta i innych dodatków. Z tego powstało smaczne i dobre smarowidło z nutą pikantnej papryczki.
Muszę Wam powiedzieć, że lubię w okresie zimowym robić różne smaczne pasty z dodatkiem ryb w puszce. Szybko się je robi a dodawać można różne nasze ulubione dodatki. Ja np. jestem wielbicielką ostrych papryczek i dodaję do różnych dań. Wy możecie też dodawać swoje ulubione dodatki . Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych …
Składniki:
puszka szprotek w oleju,
1 mała kostka bryndzy – 10 dag,
2 łyżki sera ricotta
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
Natka pietruszki,
Papryczka chilli,
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
krakersy
Wykonanie
Puszkę szprotek otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do blendera. Dodajemy bryndzę, 2łyżki sera ricotta, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrabniamy wszystkie składniki. Natkę pietruszki myjemy, kroimy na małe kawałki, dodajemy do pasty i mieszamy łyżką- już nie używamy blendera. Papryczkę chilli też kroimy na małe plasterki, dodajemy do masy i mieszamy.
Pastą smarujemy krakersy, nakładamy na to małe plasterki marynowanej papryki i mamy pyszne kanapki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz