Prosta ale jakże smaczna pasta do chleba. Zrobiłam ją do degustacji do domowego chleba, którą miałam u Ani Majlert i zachwyciła wszystkich próbujących.
Nie jest skomplikowana do zrobienia a dodatkowo może być nie tylko pastą do chleba ale też bazą do zaprawy mięsa i innych potraw.
Ta pasta nie jest ani trudna ani pracochłonna w przygotowaniu i w lodówce warto ją mieć bo może poleżeć nawet wiele dni.
Świeże zioła dodają jej pełnego letniego aromatu a grillowana cukinia delikatności i kremowego smaku.
Po raz kolejny zachęcam do robienia domowych past bo te dają nam pewność, że mamy zdrowy i smaczny dodatek do chleba i innych potraw.
Składniki:
Słoiczek suszonych pomidorów – 300 g ,
1 mała cukinia,
2 łyżki oliwy,
Łyżeczka suszonych ziół – oregano i tymianek
2 ząbki czosnku,
Świeże zioła – tymianek, oregano, bazylia,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz
Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki – około 2 cm grubości. Do miski dajemy oliwę, suszone zioła, sól, pieprz i wkładamy tam plasterki cukinii i mieszamy aby plasterki pokryły się ziołami. Następnie grillujemy plasterki cukinii ( krótko, aby nie były zbyt mocno grillowane) i odkładamy na talerz żeby ostygły. Papryczkę chilli myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paseczki. Zioła myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem – kroimy dość drobno.
Do blendera dajemy suszone pomidory, grillowaną cukinię, wyciśnięty czosnek, papryczkę chilli, świeże zioła, około 2-3 łyżek oleju z suszonych pomidorów i blendujemy wszystko. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać jeszcze oleju z pomidorów lub oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Czy ta paste mozna pasteryzowac w sloiku?
Tak, można ją pasteryzować