Pasta z sezonowych warzyw – dyni, bakłażana, papryki i pomidora

Takie pasty, to ostatnio nasze ulubione dodatki do kanapek, do ciepłych kanapek z tortilli lub jako kęs pasty do podjedzenia.  Jest tyle odmian dyni, że możemy szaleć z daniami z  jej dodatkiem.

Na blogu jest sporo dań z dodatkiem dyni i myślę, że to jeszcze nie koniec.

Z dyni lubię robić różne dania, samodzielne lub jako dodatek. Ta pasta to moje odkrycie a rodzina bardzo go polubiła, szczególnie syn. Jest lekka, zdrowa i pysznie aromatyczna.

Ja lubię podjadać taką pastę samą bez niczego – jako przegryzkę.

pasta-029

 

Składniki:

1/2 dyni średniej wielkości,

1 mały bakłażan,

1 mała papryka,

2 pomidory,

Papryczka chilli w płatkach,

4 ząbki czosnku,

Tymianek – parę gałązek,

Sok z 1 limonki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym.  Paprykę myjemy, czyścimy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i też układamy w naczyniu. Bakłażana myjemy, kroimy w paski, sparzamy wrzątkiem i dajemy również do naczynia. Pomidory myjemy i całe dajemy do pozostałych warzyw. Na koniec dodajemy czosnek, polewamy oliwą i  posypujemy grubą solą, gałązkami tymianku, papryczką  chilli  – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Upieczone warzywa studzimy. Z pomidorów i papryki zdejmujemy skórę.

Wszystkie upieczone warzywa dajemy do blendera, dodajemy oliwę, sól, pieprz, sok z limonki i blendujemy.

 pasta-001 pasta-015

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 16 września
    Odpowiedz

    świetny pomysł na pastę! warzywne mogłabym co chwilę robić, najlepszy sposób na szkolne kanapki i nie tylko 🙂

    • Brenia
      16 września
      Odpowiedz

      tak, taka pasta jest dobra do szkolnych kanapek. Wystarczy dodać plasterek sera żółtego,plasterek pomidora lub świeżego ogórka i mamy pyszną kanapkę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. 16 września
    Odpowiedz

    NAPRAWDĘ ŚWIETNA PASTA! IDEALNA DO KANAPEK, JAKO DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO, CZY SAMODZIELNIE 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.