Takie pasty, to ostatnio nasze ulubione dodatki do kanapek, do ciepłych kanapek z tortilli lub jako kęs pasty do podjedzenia. Jest tyle odmian dyni, że możemy szaleć z daniami z jej dodatkiem.
Na blogu jest sporo dań z dodatkiem dyni i myślę, że to jeszcze nie koniec.
Z dyni lubię robić różne dania, samodzielne lub jako dodatek. Ta pasta to moje odkrycie a rodzina bardzo go polubiła, szczególnie syn. Jest lekka, zdrowa i pysznie aromatyczna.
Ja lubię podjadać taką pastę samą bez niczego – jako przegryzkę.
Składniki:
1/2 dyni średniej wielkości,
1 mały bakłażan,
1 mała papryka,
2 pomidory,
Papryczka chilli w płatkach,
4 ząbki czosnku,
Tymianek – parę gałązek,
Sok z 1 limonki,
Sól, pieprz
Wykonanie
Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i też układamy w naczyniu. Bakłażana myjemy, kroimy w paski, sparzamy wrzątkiem i dajemy również do naczynia. Pomidory myjemy i całe dajemy do pozostałych warzyw. Na koniec dodajemy czosnek, polewamy oliwą i posypujemy grubą solą, gałązkami tymianku, papryczką chilli – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Upieczone warzywa studzimy. Z pomidorów i papryki zdejmujemy skórę.
Wszystkie upieczone warzywa dajemy do blendera, dodajemy oliwę, sól, pieprz, sok z limonki i blendujemy.
świetny pomysł na pastę! warzywne mogłabym co chwilę robić, najlepszy sposób na szkolne kanapki i nie tylko 🙂
tak, taka pasta jest dobra do szkolnych kanapek. Wystarczy dodać plasterek sera żółtego,plasterek pomidora lub świeżego ogórka i mamy pyszną kanapkę 🙂 Pozdrawiam 🙂
wygląda pysznie!
NAPRAWDĘ ŚWIETNA PASTA! IDEALNA DO KANAPEK, JAKO DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO, CZY SAMODZIELNIE 😉