Jeśli brakuje wam pomysłów na dodatki do kanapek np. na imprezę lub po prostu na kolację, do pracy, to polecam taką pastę.
Ser żółty z dodatkiem papryczki chilli, natki pietruszki i majonezu jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba, krakersów. Ja zrobiłam z serem gouda ale może być każdy innym ser żółty.
Przygotowując przyjęcie dla gości często zastanawiamy się co podać jako szybką i smaczną przekąskę, przegryzkę do wina, piwa, drinka.. Taka pasta podana z kromkami chleba wykrojonymi za pomocą różnych foremek, posypana prażonymi ziarnami siemienia lnianego i podana z sałatką będzie z pewnością smakować gościom.
Składniki:
Około 20 dag sera żółtego np. goudy,
2 łyżki majonezu,
1 papryczka chilli,
Natka pietruszki
Sól, pieprz,
Ziarna siemienia lnianego,
Wykonanie:
Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy na drobne kawałki. Do miski ścieramy ser żółty na tarce, na małych oczkach. Dodajemy do sera, pokrojoną drobno papryczkę chilli, drobno pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól, pieprz i całość dobrze mieszamy.
Ziarna siemienia lnianego prażymy na wolnym ogniu na patelni – pilnujemy aby ziarna się nie przepaliły.
Kromki chleba smarujemy pastą, posypujemy prażonymi ziarnami i podajemy z sałatką.
Ekstra przepis, szczególnie ze względu na chili, ale czy pietruszkę można by było zastąpić np. szczypiorkiem? Jakoś nie przepadam ani za pietruszką, ani za koperkiem :/
Tak, można – to zależy co kto lubi. Szczypiorek też będzie dobrym dodatkiem do tej pasty.Pozdrawiam 🙂